Stołówka szkolna - jadłospis - oddziały przedszkolne i klasy I-VIII

Jadłospis - tydzień od 10.03.2025 do 14.03.2025

 

Przedszkole:

 

Poniedziałek:

śniadanie - Zapiekanka z żółtym serem, oregano i ketchupem - 20g, herbata z dzikiej róży - 200ml.

obiad - Zupa krem z kukurydzy i marchewki - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, kukurydza, śmietana 10%, cebula, sól, zioła, natka, koperek). Ziemniaki z koperkiem -100g, kotlet schabowy w sezamie (schab środkowy (90g), jajka, bułka tarta, mąka, sezam, olej rzepakowy, sól, zioła), ogórek kwaszony - 70g, mięta z limonką - 200ml, jabłko - 0,5szt.

podwieczorek - Murzynek z polewą czekoladową wyrób - własny (mąka, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, masło, olej rzepakowy, kakao), mleko - 200ml.

 

Wtorek:

śniadanie - Chleb pszenny, masło, sałata, szynka z piersi indyka - 20g, ogórek kwaszony,  papryka żółta - 40g, rumianek - 200ml.

obiad - Zupa żurek - 200ml (kiełbasa drobiowa, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, żurek naturalny, ziemniaki, śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek). Kasza pęczak - 40g suchego, gyros z piersi kurczaka w sosie koperkowym (filet z kurczaka (80g), marchew, pietruszka, por, seler, cebula, olej rzepakowy, koperek, sól, zioła), kapusta pekińska z marchewką, papryką czerwoną, ziołami i oliwą z oliwek -70g, kompot truskawkowy - 200ml, banan - 0,5szt.

podwieczorek - Paluch z makiem, masło, sałata, pasta z wędlin (schab w ziołach, polędwica miodowa, sól, zioła, oliwa z oliwek) - 20g, ogórek zielony, rzodkiewka - 40g, herbata z cytryną - 200ml.

 

Środa:

śniadanie - Bułka sznytka, masło, sałata, szynka z komina - 20g, papryka czerwona, ogórek zielony - 40g, mięta - 200ml

obiad - Barszcz czerwony z ziemniakami - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, tarte buraki, cytryna, zakwas buraczany, śmietana 10%, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek). Zapiekanka makaronowa z mięsem, warzywami, sosem pomidorowym i serem żółtym - 200g (szynka wieprzowa, marchewka, pietruszka, por, seler, brokuł, kalafior, kukurydza, kolorowa papryka, cebula, pieczarki, koncentrat pomidorowy, ser żółty, sól, zioła), kompot wiśniowy - 200ml, gruszka - 0,5szt.

podwieczorek - Mus truskawkowy z siemieniem lnianym (zmiksowane truskawki, siemię lniane, cukier) - 200ml, marchewka do pochrupania.

 

Czwartek:

śniadanie - Kanapki robione przez dzieci- pieczywo mieszane, masło, sałata, szynka włoska, kiełbasa krakowska z indyka, polędwica sopocka, kabanosy drobiowe - 20g, jajka, serek biały, ser żółty, dżem, warzywa na talerzu - kolorowe papryki - czerwona, zielona, żółta, pomidory, ogórek zielony, ogórek kwaszony, rzodkiewka, kiełki - 40g, herbata malinowa - 200ml.

obiad - Zupa szczawiowa z jajkiem - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, szczaw konserwowy, ziemniaki, śmietana 10%,szczypiorek, sól, zioła, natka, koperek). Kasza kuskus - 40g suchego, Indyk z suszonymi pomidorami (filet z indyka (90g),marchew, pietruszka, por, seler, cebula, czosnek, pomidory suszone, olej rzepakowy, mąka, sól, zioła),sałata lodowa, marchewka, papryka żółta, rzodkiewka, sos jogurtowy z miętą (jogurt naturalny, mięta świeża), kompot owocowy - 200ml, jabłko - 0,5szt.

podwieczorek - Chrupki kukurydziane - 4szt, mandarynka - 1szt.

 

Piątek:

śniadanie - Chleb razowy, masło, sałata, ser żółty - 20g, rzodkiewka, kiełki - 40g, herbata owocowa - 200ml.

obiad - Zupa krem z warzyw z pestkami słonecznika - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, fasolka szparagowa żółta, groszek, brokuł, śmietana 10%, sól, zioła, koperek, natka). Ziemniaki z koperkiem - 100g, kotlet rybny (ryba miruna (70g), jajka, bułka, bułka tarta, cebula, olej rzepakowy, sól, zioła), pomidor, ananas, mix sałat, szpinak liście, ser feta, zioła, oliwa z oliwek - 70g, galaretka agrestowa do picia - 200ml.

podwieczorek - Placki z otrębami owsianymi, marchewką, jabłkiem i cynamonem (mąka pszenna, otręby owsiane, cynamon, jabłko, tarta marchewka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, jajka, jogurt naturalny, olej rzepakowy) - 2szt, herbata z cytryną - 200ml.

 

 

 

 

Klasy I - VIII:

Poniedziałek:

obiad - Ziemniaki z koperkiem -150g, kotlet schabowy w sezamie (schab środkowy (100g), jajka, bułka tarta, mąka, sezam, olej rzepakowy, sól, zioła), ogórek kwaszony - 80g, mięta z limonką - 200ml, jabłko - 0,5szt.

 

Wtorek:

obiad - Zupa żurek - 250ml (kiełbasa drobiowa, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, żurek naturalny, ziemniaki, śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek), pieczywo mieszane, banan 0,5szt.

 

Środa:

obiad - Zapiekanka makaronowa z mięsem, warzywami, sosem pomidorowym i serem żółtym - 250g (szynka wieprzowa, marchewka, pietruszka, por, seler, brokuł, kalafior, kukurydza, kolorowa papryka, cebula, pieczarki, koncentrat pomidorowy, ser żółty, sól, zioła), kompot wiśniowy - 200ml, gruszka - 0,5szt.

 

Czwartek:

obiad - Zupa szczawiowa z jajkiem - 250ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, szczaw konserwowy, ziemniaki, śmietana 10%, szczypiorek, sól, zioła, natka, koperek), pieczywo mieszane, jabłko - 0,5szt.

 

Piątek:

obiad - Ziemniaki z koperkiem -150g, kotlet rybny (ryba miruna (80g), jajka, bułka, bułka tarta, cebula, olej rzepakowy, sól, zioła), pomidor, ananas, mix sałat, szpinak liście, ser feta, zioła, oliwa z oliwek - 80g, galaretka agrestowa do picia - 200ml.