Jadłospis
Stołówka szkolna - jadłospis - oddziały przedszkolne i klasy I-VIII
Jadłospis - tydzień od 4.08.2025 do 8.08.2025
Przedszkole - dyżur wakacyjny:
Poniedziałek:
śniadanie - jajko na twardo ze szczypiorkiem: jaja (10g), majonez (3g), papryka żółta (20g), szczypiorek (3g), chleb żytni z dynią (35g), masło (5g), sałata (3g), melisa -200ml.
podwieczorek - gofry z cukrem pudrem:(mąka pszenna (30g), jaja(8g), mleko(37g), cukier (2g), cukier puder(3g), cukier waniliowy (2g), olej rzepakowy (8g), proszek do pieczenia (2g), szczypta soli, mięta z pomarańczą/kefir - 200ml, borówka (10g), migdały (10g).
Alergeny;1,3,7
obiad - Zupa: ogórkowa z ziemniakami: włoszczyzna (75g), ogórek kiszony (50g), ziemniaki (80g), śmietana 18% (20g), masło (3g), liście pietruszki (2g), zioła (2g). II danie: udziec z kurczaka pieczony (90g), ryż z curry i groszkiem zielonym: ryż (40g), groszek (10g), curry (2g), surówka z czerwonej kapusty: kapusta czerwona (40g), jabłko (30g), cebula (10g), olej słonecznikowy (5g), zioła (2g), lemoniada (200ml): cytryna (3g), limonka (2g), miód (5g), jabłko.
Alergeny;7, 9
Całodzienne wyżywienie: 1120 kcal
Wtorek:
śniadanie - zupa mleczna: płatki owsiane (25g), mleko 3,2% (200ml), bułka sznytka (50g), masło (5g), sałata (4g), szynka wiejska (20g), papryka czerwona (20g), rzodkiewka (5g), herbata owocowa (200ml).
podwieczorek - czekoladowe naleśniki z serem i polewą owocową: mąka pszenna (40g), jaja (10g), mleko 2% (100g), twaróg półtłusty (125g), jogurt naturalny (10g), jabłko (30g), truskawka (75g), borówka (5g), cukier (2g), kakao: mleko 2% (200ml), kakao (3g), arbuz (10g).
Alergeny;1, 3, 7
obiad - Zupa: z soczewicy z ziemniakami: włoszczyzna (125g), ziemniaki (50g), soczewica (30g), żebra wędzone (20g), koperek (2g), zioła (2g). II danie: spaghetti z mięsem, sosem pomidorowym i żółtym serem: makaron spaghetti (35g), mięso mieszane (50g), włoszczyzna (30g), kukurydza (10g), papryka kolorowa (30g), koncentrat pomidorowy (3g), olej rzepakowy (4g), ser żółty (2g), mąka pszenna (5g), zioła (2g), kompot z owoców mieszanych (200ml): mieszanka kompotowa (20g), śliwka.
Alergeny; 1,7, 9
Całodzienne wyżywienie: 1300 kcal
Środa:
śniadanie - chleb razowy (35g), masło (5g), sałata (4g), polędwica sopocka (20g), ogórek kiszony (25g), papryka czerwona (15g), rumianek-200ml.
podwieczorek - muffin z gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi: mąka pszenna (40g), jogurt naturalny 2% (30g), gorzka czekolada (20g), jaja (6g), cukier (5g), proszek do pieczenia (2g), olej rzepakowy (5g), śliwka (20g), winogrono zielone (30g), mleko 2% (200ml).
Alergeny; 1, 3, 7
obiad - Zupa: barszcz czerwony z ziemniakami: włoszczyzna (70g), buraki (60g), śmietana 10%(20g),zakwas (20g), ziemniaki (80g),masło(3g),zioła (2g), natka (2g). Obiad: eskalopki z indyka w sosie miodowo -cytrusowym: pierś z indyka (90g), cebula (2g), olej rzepakowy (5g), włoszczyzna (50g), miód (10g), pomarańcza (5g), cytryna (3g),kasza gryczana (50g), koperek (5g), żółta fasolka szparagowa z masłem: fasolka szparagowa (90g), masło (3g), kompot z truskawek (200ml): truskawki (20g),gruszka.
Alergeny;7, 9
Całodzienne wyżywienie: 1300kcal
Czwartek:
śniadanie - zupa mleczna: płatki kukurydziane (10g), mleko (200ml), bułka wrocławska (25g), masło (5g),sałata (4g), szynka drobiowa (20g), pomidor (20g), papryka zielona (15g), herbata malinowa - 200ml.
podwieczorek - kisiel truskawkowy z owocami: woda (150ml), skrobia ziemniaczana (10g), truskawka (70g), banan (30g),wiśnia (20g), cukier waniliowy (2g), morele suszone (10g), wafle ryżowe - 2szt, kawa zbożowa 200ml: mleko (200ml), kawa zbożowa (3g).
Alergeny: 7
obiad - Zupa: pomidorowa z makaronem: włoszczyzna (100g), masło (3g), śmietana 18% (20g), koncentrat pomidorowy (3g), makaron świderki (30g), liście pietruszki (2g), zioła (2g). II danie:kotlet schabowy panierowany w sezamie: schab środkowy (90g), jaja(10g), olej rzepakowy (5g), bułka tarta (15g), sezam (3g), zioła (5g), ziemniaki (100g), koperek (5g), ogórek zielony z jogurtem: ogórek zielony (90g), jogurt naturalny (10g), kompot z gruszek(200ml): gruszka (30g), banan.
Alergeny; 3, 7, 9
Całodzienne wyżywienie: 1300kcal
Piątek:
śniadanie - chleb baltonowski (35g), masło (5g), sałata (3g), ser żółty (20g), rzodkiewka (10g), ogórek zielony (5g), herbata owocowa/mleko (200ml).
podwieczorek - drożdżówka z owocami i kruszonką: jaja kurze (10g), drożdże świeże (10g), mąka pszenna (30g), masło(5g), cukier (5g), śliwka(30g), wiśnie (10g), kakao:mleko 2% (200ml), kakao(3g), marchewka (30g).
Alergeny; 1, 3, 7
obiad - Zupa: pieczarkowa z zacierkami: włoszczyzna (75g), pieczarki (50g), kurczak tuszka (15g), śmietana 18% (10g), zacierki (30g), liście pietruszki (2g), zioła (2g). II danie: ryba w płatkach kukurydzianych: miruna (90g), jaja(8g),bułka tarta (5g), płatki kukurydziane (7g), olej rzepakowy (5g), ziemniaki (100g), koperek (5g), bukiet warzyw: ogórek zielony (20g), rzodkiewka (5g), papryka kolorowa(15g),ogórek kiszony (10g), marchewka (15g), pomidor koktajlowy (10g), ananas (5g), mięta z cytryną(200ml): cytryna (3g), jabłko.
Alergeny; 1, 3, 7, 9
Całodzienne wyżywienie: 1050 kcal
Alergeny występujące w posiłkach: 1-gluten; 2-skorupiaki; 3-jaja; 4-ryby; 5-orzeszki ziemne; 6-soja; 7-mleko; 8-orzechy; 9-seler; 10-gorczyca
11-nasiona sezamu; 12-łubin; 13-mięczaki; 14-dwutlenek siarki i siarczyny
Zgodnie z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
Lato w mieście:
Poniedziałek:
obiad - Zupa: ogórkowa z ziemniakami: włoszczyzna (75g), ogórek kiszony (50g), ziemniaki (80g), śmietana 18% (20g), masło (3g), liście pietruszki (2g), zioła (2g). II danie: udziec z kurczaka pieczony (100g), ryż z curry i groszkiem zielonym: ryż (50g), groszek (15g), curry (2g), surówka z czerwonej kapusty: kapusta czerwona (50g), jabłko (40g), cebula (10g), olej słonecznikowy (5g), zioła (2g), lemoniada (200ml): cytryna (3g), limonka (2g), miód (5g), jabłko.
Alergeny:7,9
podwieczorek - gofry z cukrem pudrem:mąka pszenna (30g), jaja(8g),mleko(37g), cukier (2g), cukier puder (3g), cukier waniliowy (2g), olej rzepakowy (8g), proszek do pieczenia (2g), szczypta soli, mięta z pomarańczą/Kefir-200ml, borówka (10g), migdały (10g), woda niegazowana -0,5L.
Alergeny:1, 3, 7
Całodzienne wyżywienie:1050 kcal.
Wtorek:
obiad - Zupa: z soczewicy z ziemniakami: włoszczyzna (125g), ziemniaki (50g), soczewica (30g), żebra wędzone (20g), koperek (2g), zioła (2g). II danie: spaghetti z mięsem, sosem pomidorowym i żółtym serem: makaron spaghetti (50g), mięso mieszane (60g), włoszczyzna (35g), kukurydza (10g), papryka kolorowa (45g), koncentrat pomidorowy (3g), olej rzepakowy (4g), ser żółty (3g), mąka pszenna (5g), zioła (2g), kompot z owoców mieszanych (200ml): mieszanka kompotowa (20g), śliwka.
Alergeny:1, 7, 9
podwieczorek - czekoladowe naleśniki z serem i polewą owocową: mąka pszenna (40g), jaja (10g), mleko 2% (100g), twaróg półtłusty (125g), jogurt naturalny (10g), jabłko (30g), truskawka (75g), borówka (5g), cukier (2g), kakao: mleko 2% (200ml), kakao (3g), arbuz (10g), woda niegazowana -0,5L.
Alergeny; 1, 3, 7
Całodzienne wyżywienie: 1300 kcal
Środa:
obiad - Zupa: barszcz czerwony z ziemniakami: włoszczyzna (70g), buraki (60g), śmietana 10% (20g), zakwas (20g), ziemniaki (100g), masło (3g), zioła (2g), natka (2g). Obiad:eskalopki z indyka w sosie miodowo - cytrusowym: pierś z indyka (100g), cebula (2g), olej rzepakowy (5g), włoszczyzna (50g), miód (10g), pomarańcza (5g), cytryna (3g), kasza gryczana (60g), koperek (5g), żółta fasolka szparagowa z masłem: fasolka szparagowa (100g), masło (3g), kompot z truskawek (200ml): truskawki (20g), gruszka.
Alergeny:7, 9
podwieczorek - muffin z gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi: mąka pszenna (40g), jogurt naturalny 2% (30g), gorzka czekolada (20g), jaja (6g), cukier (5g), proszek do pieczenia (2g), olej rzepakowy (5g), śliwka (20g), winogrono zielone (30g), mleko 2% (200ml), woda niegazowana -0,5L.
Alergeny:1, 3, 7
Całodzienne wyżywienie:1100 kcal.
Czwartek:
obiad - pomidorowa z makaronem: włoszczyzna (100g), masło (10g), śmietana 18% (20g), koncentrat pomidorowy (25g), makaron świderki (30g), liście pietruszki (2g), zioła (2g). II danie:kotlet schabowy panierowany w sezamie: schab środkowy (100g), jaja (10g), olej rzepakowy (6g), bułka tarta (15g), sezam (3g), zioła (5g), ziemniaki (150g), koperek (5g), ogórek zielony z jogurtem: ogórek zielony (100g), jogurt naturalny (15g), kompot z gruszek(200ml): gruszka (30g), banan.
Alergeny:3, 7,9
podwieczorek - kisiel truskawkowy z owocami: woda (150ml), skrobia ziemniaczana (10g), truskawka (70g), banan (30g),wiśnia (20g), wanilia, morele suszone (10g), wafle ryżowe -2szt, kawa zbożowa 200ml: mleko (200ml), kawa zbożowa (3g), woda niegazowana -0,5L.
Alergeny:7
Całodzienne wyżywienie:1100kcal.
Piątek:
obiad - Zupa: pieczarkowa z zacierkami: włoszczyzna (80g), pieczarki (50g), kurczak tuszka (15g), śmietana 18% (10g), zacierki (30g), liście pietruszki (2g), zioła (2g). II danie: ryba w płatkach kukurydzianych: miruna (100g), jaja (10g),bułka tarta (7g), płatki kukurydziane (10g), olej rzepakowy (8g), ziemniaki (150g), koperek (5g), bukiet warzyw: ogórek zielony (20g), rzodkiewka (5g), papryka kolorowa(20g),ogórek kiszony (20g), marchewka (15g), pomidor koktajlowy (10g), ananas (10g), mięta z cytryną(200ml): cytryna (3g), jabłko.
Alergeny:1, 3,7,9
podwieczorek - drożdżówka z owocami i kruszonką: jaja kurze (10g), drożdże świeże (10g), mąka pszenna (30g),masło (5g), cukier (5g), śliwka (30g), wiśnie (10g), kakao: mleko 2%(200ml), kakao (3g), marchewka (30g), woda niegazowana -0,5L.
Alergeny:1, 3, 7
Całodzienne wyżywienie:980kcal.
Alergeny występujące w posiłkach: 1-gluten; 2-skorupiaki; 3-jaja; 4-ryby; 5-orzeszki ziemne; 6-soja; 7-mleko; 8-orzechy; 9-seler; 10-gorczyca
11-nasiona sezamu; 12-łubin; 13-mięczaki; 14-dwutlenek siarki i siarczyny
Zgodnie z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.