Jadłospis
Stołówka szkolna - jadłospis - oddziały przedszkolne i klasy I-VIII
Jadłospis - tydzień od 29.09.2025 do 3.10.2025
Przedszkole:
Poniedziałek:
śniadanie - kajzerka (25g), masło (5g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem i z kiełkami: jaja kurze (15g), majonez (5g), szczypiorek (5g), kiełki (5g), herbata owocowa/kawa zbożowa (200ml), mlekob2%, kawa (3g).
Alergeny; 3, 7
obiad - Zupa: ogórkowa z ziemniakami: włoszczyzna (75g), ogórek kiszony (50g), ziemniaki (80g), śmietana 18% (20g), masło (5g), liście pietruszki (2g), zioła (2g). II danie: udziec z kurczaka pieczony (90g), ryż z curry z kukurydzą: ryż (40g), kukurydza (10g), curry (2g), surówka z czerwonej kapusty: kapusta czerwona (40g), jabłko (30g), cebula (10g), oliwa z oliwek (5g), zioła (2g), pestki dyni (5g), lemoniada (200ml): cytryna (3g), limonka (2g), miód (5g), gruszka.
Alergeny;7, 9
podwieczorek - gofry z owocami i śmietaną:(mąka pszenna (30g), jaja kurze(8g),mleko(37g), cukier (2g), cukier puder (3g), cukier waniliowy (2g), olej rzepakowy (8g), proszek do pieczenia (2g), szczypta soli, śmietana 36% (10g), mięta z limonką-200ml, borówka (15g), kiwi (10g), morele suszone (10g).
Alergeny; 3, 7
Całodzienne wyżywienie: 1300 kcal
Wtorek:
śniadanie - Śniadanie: zupa mleczna: mleko (200ml),musli zbożowe (30g), żurawina (10g), chleb żytni (30g), masło (5g), sałata (6g), szynka z piersi kurczaka (20g), pomidor (15g), szczypiorek (2g), herbata z cytryną (200ml), cytryna(3g).
Alergeny; 3, 7
obiad - Zupa: koperkowa z ziemniakami: włoszczyzna (100g), ziemniaki (50g), śmietana 18% (10g), masło (5g), koperek (10g), zioła (2g). II danie: spaghetti z mięsem, sosem pomidorowym i żółtym serem: makaron spaghetti (35g), mięso mieszane (50g), włoszczyzna (30g), kukurydza (10g), papryka kolorowa (30g), koncentrat pomidorowy (3g), pieczarka (10g), olej rzepakowy (4g), ser żółty (2g), mąka pszenna (5g), zioła (2g), kompot z owoców mieszanych (200ml): mieszanka kompotowa (20g), śliwka.
Alergeny; 1, 7, 9
podwieczorek - szarlotka z jabłkami i cukrem pudrem:, mąka krupczatka (30g), jaja kurze (10g), masło (5g), cukier (5g), cukier waniliowy (2g), cukier puder (2g), proszek do pieczenia (2g), jabłko (20g), prażone migdały (3g), kakao: mleko (200ml), kakao (3g).
Alergeny: 1, 3, 7
Całodzienne wyżywienie: 1300 kcal
Środa:
śniadanie - Kanapki robione przez dzieci- pieczywo mieszane (35g), masło (5g), sałata (4g), szynka włoska, kiełbasa krakowska z indyka, polędwica sopocka, kabanosy drobiowe (20g), ser żółty (10g), jajka(8g),twaróg (20g),dżem (10g), warzywa na talerzu: papryka czerwona, zielona, żółta (20g), pomidor (15g), ogórek zielony/ogórek kiszony (20g), rzodkiewka (5g), kiełki (5g), herbata zielona/mleko (200ml).
Alergeny: 3, 7
obiad - Zupa:kapuśniak z młodej kapusty: włoszczyzna (70g), kapusta młoda biała (100g), cebula (2g), masło (5g), ziemniaki (50g), zioła (2g), koperek (2g). II danie:medaliony z indyka w sosie porowo - śmietanowym: pierś z indyka (90g), włoszczyzna (40g), cebula (20g),olej rzepakowy (10g), kurkuma (2g), por (50g), zioła (5g), koperek (5g), śmietana 18% (15g), skrobia ziemniaczana (5g), kasza pęczak (45g), marchewki mini (80g), masło (5g), kompot z gruszek(200ml), gruszka (30g), jabłko.
Alergeny;7, 9
podwieczorek - zapiekanki: pieczywo tostowe (30g), masło (5g), szynka drobiowa (15g), ser żółty (15g), ketchup łagodny (10g), śliwki (50g), arbuz (100g), napój: miodowo-cytrynowy (200ml), miód (5g), cytryna (3g).
Alergeny: 3, 7
Całodzienne wyżywienie: 1400 kcal
Czwartek:
śniadanie - bułka owsiana (90g) masło (5g), sałata (6g), polędwica sopocka (20g), pomidor śliwkowy (30g), ogórek kiszony (20g), herbata owocowa /kawa zbożowa:mleko 2% (200ml),kawa zbożowa (5g).
Alergeny; 3, 7
obiad - Zupa: jarzynowa z prażonym słonecznikiem:włoszczyzna (50g), brokuł (70g), groszek zielony (15g), kalafior (10g), śmietana 18% (10g), masło (5g), liście pietruszki (2g), pestki słonecznika (10g), zioła (2g). II danie: kotlet mielony wieprzowo - wołowy w otrębach i sezamie: mięso: szynka wieprzowa/wołowe (70g), bułka wrocławska (15g), jaja kurze (10g), cebula (2g), olej rzepakowy (5g), otręby owsiane (2g), sezam (3g), bułka tarta (5g), ziemniaki (100g), koperek (5g), ogórek zielony z jogurtem: ogórek (80g), jogurt naturalny (20g), cytryna (2g), zioła (2g), kompot z wiśni: wiśnia (20g), banan.
Alergeny; 3, 7, 9, 11
podwieczorek - kisiel wiśniowy z owocami: woda (150ml), skrobia ziemniaczana (10g), wiśnia (70g), banan (30g),truskawka (20g), cukier waniliowy (2g), morele suszone (10g), wafle ryżowe -3szt, mleko 200ml.
Alergeny: 7
Całodzienne wyżywienie: 1350kcal
Piątek:
śniadanie - twarożek ziołowy: twaróg półtłusty (20g), jogurt naturalny 2% (10g), kiełki (5g), natka pietruszki (5g), chleb razowy (35g), masło(5g), ogórek zielony (25g), rzodkiewka (15g), herbata z cytryną/kawa zbożowa (200ml), cytryna (3g), mleko (200ml), kawa zbożowa (3g).
Alergeny; 3, 7
obiad - Zupa: pieczarkowa z zacierkami: włoszczyzna (75g), pieczarki (50g), masło (5g), śmietana 18% (10g), zacierki (30g), liście pietruszki (2g), zioła (2g). II danie: ryba w płatkach kukurydzianych: miruna (90g), jaja(8g),bułka tarta (5g), płatki kukurydziane (7g), olej rzepakowy (5g), ziemniaki (100g), koperek (5g), bukiet warzyw: ogórek zielony (20g), rzodkiewka (5g), papryka kolorowa(20g),ogórek kiszony (10g), marchewka (15g), pomidor koktajlowy (10g), ananas (5g), sałata lodowa (5g), pestki słonecznika (5g),mięta z cytryną(200ml): cytryna (3g), jabłko.
Alergeny; 3, 4, 7, 9
podwieczorek - budyń waniliowy z malinami i wiórkami kokosowymi: mleko 3,2% (150g), skrobia ziemniaczana (15g), mąka pszenna (5g), cukier (10g), maliny (80g), wiórki kokosowe (20g), melisa (200ml), migdały (10g), pestki dyni (5g).
Alergeny; 1, 7
Całodzienne wyżywienie: 1300 kcal
Alergeny występujące w posiłkach: 1-gluten; 2-skorupiaki; 3-jaja; 4-ryby; 5-orzeszki ziemne; 6-soja; 7-mleko; 8-orzechy; 9-seler; 10-gorczyca
11-nasiona sezamu; 12-łubin; 13-mięczaki; 14-dwutlenek siarki i siarczyny
Zgodnie z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
Klasy I - VIII:
Poniedziałek:
obiad - Zupa: ogórkowa z ziemniakami: włoszczyzna (80g), ogórek kiszony (50g), ziemniaki (80g), śmietana 18% (20g), masło (3g), liście pietruszki (2g), zioła (2g). II danie: udziec z kurczaka pieczony (100g), ryż z curry z kukurydzą: ryż (50g), kukurydza (15g), curry (2g), surówka z czerwonej kapusty: kapusta czerwona (50g), jabłko (40g), cebula (10g), oliwa z oliwek (5g), zioła (2g), pestki dyni (6g), lemoniada (200ml): cytryna (3g), limonka (2g), miód (5g), gruszka.
Alergeny;7, 9
Kaloryczność:680 kcal
Wtorek:
obiad - Zupa: koperkowa z ziemniakami: włoszczyzna (100g), ziemniaki (50g), śmietana 18% (10g), masło (10g), koperek (10g), zioła (2g). II danie: spaghetti z mięsem, sosem pomidorowym i żółtym serem: makaron spaghetti (50g), mięso mieszane (60g), włoszczyzna (35g), kukurydza (10g), papryka kolorowa (45g), koncentrat pomidorowy (3g), pieczarka (10g), olej rzepakowy (4g), ser żółty (3g), mąka pszenna (5g), zioła (2g), kompot z owoców mieszanych (200ml): mieszanka kompotowa (20g), śliwka.
Alergeny; 1, 7, 9
Kaloryczność:680 kcal
Środa:
obiad - Zupa: kapuśniak z młodej kapusty: włoszczyzna (70g), kapusta młoda biała (100g), cebula (2g), masło (5g), ziemniaki (50g), zioła (2g), koperek (2g). II danie: medaliony z indyka w sosie porowo - śmietanowym: pierś z indyka (100g), włoszczyzna (40g), cebula (20g),olej rzepakowy (20g), kurkuma (2g), por (50g), zioła (5g), koperek (5g), śmietana 18% (15g), skrobia ziemniaczana (5g), kasza pęczak (50g), marchewki mini (90g), masło (5g), kompot z gruszek(200ml), gruszka (30g), jabłko.
Alergeny;7, 9
Kaloryczność: 800kcal
Czwartek:
obiad - Zupa: jarzynowa z prażonym słonecznikiem:włoszczyzna (60g), brokuł (70g), groszek zielony (15g), kalafior (10g), śmietana 18% (10g), masło (5g), liście pietruszki (2g), pestki słonecznika (10g), zioła (2g). II danie: kotlet mielony wieprzowo - wołowy w otrębach i sezamie: mięso: szynka wieprzowa/wołowe (80g), bułka wrocławska (20g), jaja kurze (10g), cebula (2g), olej rzepakowy (5g), otręby owsiane (2g), sezam (4g), bułka tarta (5g), ziemniaki (150g), koperek (5g), ogórek zielony z jogurtem: ogórek (90g), jogurt naturalny (20g), cytryna (2g), zioła (2g), kompot z wiśni: wiśnia (20g), banan.
Alergeny:3, 7, 9, 11
Kaloryczność:730kcal
Piątek:
obiad - Zupa: pieczarkowa z zacierkami: włoszczyzna (75g), pieczarki (50g), masło (5g), śmietana 18% (10g), zacierki (30g), liście pietruszki (2g), zioła (2g). II danie: ryba w płatkach kukurydzianych: miruna (100g), jaja (10g),bułka tarta (5g), płatki kukurydziane (7g), olej rzepakowy (5g), ziemniaki (150g), koperek (5g), bukiet warzyw: ogórek zielony (25g), rzodkiewka (10g), papryka kolorowa (20g),ogórek kiszony (10g), marchewka (15g), pomidor koktajlowy (15g), ananas (10g), sałata lodowa (5g), mięta z cytryną (200ml): cytryna (3g), jabłko.
Alergeny; 3, 4, 7, 9
Kaloryczność:650kcal
Alergeny występujące w posiłkach: 1-gluten; 2-skorupiaki; 3-jaja; 4-ryby; 5-orzeszki ziemne; 6-soja; 7-mleko; 8-orzechy; 9-seler; 10-gorczyca
11-nasiona sezamu; 12-łubin; 13-mięczaki; 14-dwutlenek siarki i siarczyny
Zgodnie z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.