Stołówka szkolna - jadłospis - oddziały przedszkolne i klasy I-VIII

Jadłospis - tydzień od 14.04.2025 do 18.04.2025

 

Przedszkole:

 

Poniedziałek:

śniadanie - Chleb razowy, masło, serek bieluch śmietankowy - 20g, rzodkiewka, papryka żółta - 40g, herbata z dzikiej róży - 200ml.

obiad - Zupa krem z czerwonej soczewicy z marchewką na mleczku kokosowym - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, soczewica, cebula, mleko kokosowe, sól, zioła, natka, koperek). Ziemniaki z koperkiem - 100g, indyk w sezamie(filet z indyka (90g), jajka, bułka tarta, sezam, olej rzepakowy, sól, zioła), mizeria (ogórek zielony, jogurt naturalny, sól,cytryna) - 70g, kompot wiśniowy - 200ml, jabłko - 0,5szt.

podwieczorek - Mix owoców - 200ml (winogrona czerwone, zielone, gruszka, pomarańcza, kiwi, arbuz, rodzynki, słonecznik).

 

Wtorek:

śniadanie - Bułka sznytka, masło, sałata, szynka wiejska, - 20g, pomidor, papryka zielona - 40g, rumianek - 200ml.

obiad - Zupa koperkowa - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, śmietana 10%,ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek). Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami, sosem pomidorowym i żółtym serem - (makaron spaghetti, koncentrat pomidorowy, szynka, marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, kolorowe papryki, pieczarka, sól, zioła, ser żółty) - 200g, mięta z cytryną - 200ml.

podwieczorek - Galaretka agrestowa z mandarynką i migdałami -150ml.

 

Środa:

śniadanie - Chleb żytni ze słonecznikiem, masło, sałata, polędwica sopocka - 20g,ogórek kwaszony, rzodkiewka - 40g, herbata z czarnej porzeczki - 200ml.

obiad - Zupa szczawiowa z jajkiem - 200ml (kiełbasa drobiowa, marchew, pietruszka, por, seler, szczaw konserwowy, ziemniaki, śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek).

Kasza bulgur - 40g suchego, kurczak w sosie pomarańczowym (filet z kurczaka (90g), marchew, pietruszka, por, seler, cebula czerwona, pomarańcze, mąka ziemniaczana, szczypiorek, olej rzepakowy, sól, zioła), mix sałat z pomidorem, cebulą, ziołami i oliwą z oliwek - 70g, kompot owocowy - 200ml, gruszka - 0,5szt.

podwieczorek - Racuchy z jabłkiem - 2szt (mąka pszenna, mleko, jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, jabłko), herbata z cytryną - 200ml.

 

Czwartek:

śniadanie - Kanapki robione przez dzieci - pieczywo mieszane, masło, sałata, szynka włoska, kiełbasa krakowska z indyka, polędwica sopocka, kabanosy drobiowe - 20g, jajka, serek biały, ser żółty, dżem, warzywa na talerzu - kolorowe papryki - czerwona, zielona, żółta, pomidory, ogórek zielony, ogórek kwaszony, rzodkiewka, kiełki - 40g, herbata malinowa - 200ml.

obiad - Zupa ogórkowa z zacierką - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, ogórek kwaszony, zacierki, śmietana 10%,sól, zioła, natka, koperek). Ziemniaki z koperkiem - 100g, schab w sosie własnym (schab środkowy (90g), marchewka, pietruszka, por, seler, mąka, cebula, sól, zioła, natka, koperek), ogórek kwaszony - 70g, kompot truskawkowy - 200ml, banan - 0,5szt.

podwieczorek - Tosty z żółtym serem, ketchupem i oregano - 20g, kakao - 200ml.

 

Piątek:

śniadanie - Chleb żytni z dynią, masło, sałata, jajko na twardo ze szczypiorkiem i majonezem - 20g, herbata zielona - 200ml.

obiad - Zupa kapuśniak - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, kapusta kwaszona, cebula, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek). Mieszanka ryżowo warzywna - 150g, ryba w płatkach kukurydzianych (ryba miruna (90g), jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, płatki kukurydziane, sól, zioła), herbata z cytryną - 200ml.

podwieczorek - Bułeczka maślana z twarogiem - wyrób własny (jajka, mleko, mąka pszenna, drożdże, cukier, cukier waniliowy, masło, twaróg półtłusty, mak), kakao - 200ml.

 

 

Klasy I - VIII:

Poniedziałek:

obiad - Ziemniaki z koperkiem -150g, indyk w sezamie (filet z indyka (100g), jajka, bułka tarta, sezam, olej rzepakowy, sól, zioła), mizeria (ogórek zielony, jogurt naturalny, sól,cytryna) - 80g, kompot wiśniowy - 200ml, jabłko - 0,5szt.

 

Wtorek:

obiad - Spaghetti z mięsem mielonym, warzywami, sosem pomidorowym i żółtym serem - (makaron spaghetti, koncentrat pomidorowy, szynka, marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, kolorowe papryki, pieczarka, sól, zioła, ser żółty) - 250g, mięta z cytryną - 200ml.

 

Środa:

obiad - Zupa szczawiowa z jajkiem - 250ml (kiełbasa drobiowa, marchew, pietruszka, por, seler, szczaw konserwowy, ziemniaki, śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek), pieczywo mieszane, gruszka - 0,5szt.

 

Czwartek:

obiad - Ziemniaki z koperkiem -150g, schab w sosie własnym (schab środkowy (100g), marchewka, pietruszka, por, seler, mąka, cebula, sól, zioła, natka, koperek), ogórek kwaszony - 80g, kompot truskawkowy - 200ml, banan - 0,5szt.

 

Piątek:

obiad - Mieszanka ryżowo warzywna -150g, ryba w płatkach kukurydzianych (ryba miruna (100g), jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, płatki kukurydziane, sól, zioła), herbata z cytryną - 200ml.