Jadłospis
Stołówka szkolna - jadłospis - oddziały przedszkolne i klasy I-VIII
Jadłospis - tydzień od 27.11.2023 do 1.12.2023
Przedszkole:
Poniedziałek:
śniadanie - Chleb żytni z sezamem, masło, serek bieluch śmietankowy - 20g, rzodkiewka, papryka żółta - 40g, herbata z dzikiej róży - 200ml.
obiad - Zupa żurek z ziemniakami - 200ml (kiełbasa drobiowa, marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, żurek naturalny, ziemniaki, śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek). Ryż paraboliczny- 40g suchego, strogonow z indyka z porem i papryką czerwoną (filet z indyka (80g), marchewka, pietruszka, por, seler, papryka czerwona, mąka, musztarda, sól zioła, natka, koperek), ogórek zielony - 70g, kompot owocowy - 200ml, jabłko - 0,5szt.
podwieczorek - Racuchy z bananem - 2szt (mąka pszenna, mleko, jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, banan), herbata z cytryną - 200ml.
Wtorek:
śniadanie - Bułka grahamka, masło, sałata, pasta z wędlin (szynka wiejska, kiełbasa drobiowa, sól, oliwa z oliwek) - 20g, pomidor, papryka zielona - 40g, rumianek - 200ml.
obiad - Zupa krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, kalafior, sól, zioła, natka, koperek). Ziemniaki z koperkiem - 100g, sztuka mięsa w sosie pieczeniowym (karkówka (90g), marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, sól, zioła, natka, koperek) marchewka z groszkiem (masło, cytryna, zioła) - 70g, kompot wiśniowy - 200ml.
podwieczorek - Maślanka naturalna - 150ml, granola zbożowa, żurawina.
Środa:
śniadanie - Chleb pszenny, masło, sałata, polędwica sopocka -20g, ogórek kwaszony, rzodkiewka - 40g, herbata z czarnej porzeczki - 200ml.
obiad - Zupa koperkowa - 200ml (kurczak, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana 10%, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek). Kasza gryczana biała - 40g suchego, kotlet mielony(filet z kurczak (70g), jajka, bułka, cebula, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, zioła, natka, koperek), buraki z jabłkiem -70g, kompot truskawkowy - 200ml.
podwieczorek - Bułeczka maślana z sezamem - wyrób własny (jajka, mleko, mąka pszenna, drożdże, cukier, cukier waniliowy, masło, sezam), kakao - 200ml.
Czwartek:
śniadanie - Chleb żytni z dynią, masło, sałata, jajko na twardo ze szczypiorkiem - 20g, herbata zielona/kawa inka - 200ml.
obiad - Zupa zacierkowa - 200ml (kurczak, marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, zacierki, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek). Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem pomidorowym, warzywami i serem żółtym (makaron, szynka wieprzowa zmielona, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy, brokuł, fasolka czerwona, kukurydza, szpinak, papryka zielona, żółta, pieczarki, ser żółty, sól, zioła) - 200g, melisa z miodem - 200ml.
podwieczorek - Sałatka owocowa - 200ml (winogrona czerwone, zielone, mandarynka, jabłko, gruszka, pomarańcza, kiwi, arbuz, rodzynki, słonecznik).
Piątek:
śniadanie - Chleb razowy, masło, sałata, ser żółty - 20g, ogórek zielony, kiełki - 40g, herbata malinowa - 200ml.
obiad - Zupa pomidorowa z ryżem - 200ml (masło, marchewka, pietruszka, por, seler, koncentrat pomidorowy, ryż, śmietana 10%,sól, zioła, natka, koperek). Ziemniaki z koperkiem -100g, paluszki rybne w płatkach kukurydzianych (ryba miruna (90g), jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, płatki kukurydziane, sól, zioła), ogórek kwaszony z cebulą - 70g, mięta z cytryną - 200ml, banan - 0,5szt.
podwieczorek - Łapy niedźwiedzia z makiem i serem białym - wyrób własny (mąka pszenna, masło, jajka, mleko, drożdże, cukier, cukier waniliowy ), mleko - 200ml.
Klasy I - VIII:
Poniedziałek:
obiad - Zupa żurek z ziemniakami - 250ml (kiełbasa drobiowa, marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, żurek naturalny, ziemniaki, śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek), pieczywo mieszane, jabłko - 0,5szt.
Wtorek:
obiad - Ziemniaki z koperkiem - 150g, sztuka mięsa w sosie pieczeniowym (karkówka (100g), marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, sól, zioła, natka, koperek) marchewka z groszkiem(masło, cytryna, zioła) - 80g, kompot wiśniowy - 200ml.
Środa:
obiad - Kasza gryczana biała - 40g suchego, kotlet mielony (filet z kurczak (80g), jajka, bułka, cebula, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, zioła, natka, koperek), buraki z jabłkiem - 80g, kompot truskawkowy - 200ml.
Czwartek:
obiad - Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem pomidorowym, warzywami i serem żółtym (makaron, szynka wieprzowa zmielona, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy, brokuł, fasolka czerwona, kukurydza, szpinak, papryka zielona, żółta, pieczarki, ser żółty, sól, zioła) - 250g, melisa z miodem - 200ml.
Piątek:
obiad - Zupa pomidorowa z ryżem - 250ml (masło, marchewka, pietruszka, por, seler, koncentrat pomidorowy, ryż, śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek), pieczywo mieszane, banan - 0,5szt.