Jadłospis
Stołówka szkolna - jadłospis - oddziały przedszkolne i klasy I-VIII
Jadłospis - tydzień od 5.05.2025 do 9.05.2025
Przedszkole:
Poniedziałek:
śniadanie - Chleb razowy, masło, sałata, jajko na twardo ze szczypiorkiem - 20g, herbata owocowa - 200ml.
obiad - Zupa krupnik - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, kasza jęczmienna, ziemniaki, cebula, sól, zioła, natka, koperek). Makaron z białym serem i polewą truskawkowo jogurtową - 200g, mięta z cytryną - 200ml.
podwieczorek - Tosty z szynką i żółtym serem, ketchupem i oregano - 20g, rumianek - 200ml.
Wtorek:
śniadanie - Płatki ryżowe na mleku, bułka grahamka, masło, sałata, polędwica sopocka - 20g, pomidor, papryka żółta - 40g, herbata zielona - 200ml.
obiad - Zupa pieczarkowa z zacierką - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, zacierki, pieczarka, śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek). Ziemniaki z koperkiem - 100g, pieczony udziec z kurczaka, surówka z zielonego ogórka (ogórek zielony, cebula czerwona, rzodkiewka, ananas, sok z cytryny, majonez, jogurt grecki, koperek, zioła) - 70g, kompot owocowy - 200ml.
podwieczorek - Gofry z cukrem pudrem - wyrób własny (mąka, jajka, mleko, cukier, masło roślinne, proszek do pieczenia, sól) - 1szt, herbata z cytryną - 200ml.
Środa:
śniadanie - Chleb żytni ze słonecznikiem, masło, sałata, kiełbasa żywiecka - 20g, ogórek kwaszony, rzodkiewka - 40g, melisa - 200ml.
obiad - Zupa fasolowa - 200ml (żebra wędzone, marchew, pietruszka, por, seler, fasola Jaś, cebula, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek). Kasza gryczana - 40g suchego, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (szynka wieprzowa/wołowe (70g), jajka, bułka, cebula, kapusta włoska, mąka, sól, zioła, natka, koperek), marchewki mini z masłem i bułką tartą - 70g, kompot truskawkowy - 200ml, jabłko - 0,5szt.
podwieczorek - Jogurt naturalny z granolą zbożową, kiwi i miodem -150ml, marchewka do pochrupania.
Czwartek:
śniadanie - Kanapki robione przez dzieci - pieczywo mieszane, masło, sałata, szynka włoska, kiełbasa krakowska z indyka, polędwica sopocka, kabanosy drobiowe - 20g, jajka, serek biały, ser żółty, dżem, warzywa na talerzu -kolorowe papryki - czerwona, zielona, żółta, pomidory, ogórek zielony, ogórek kiszony, rzodkiewka, kiełki - 40g, rumianek - 200ml.
obiad - Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, czosnek, oliwa, mleko kokosowe, cebula, sól, zioła, natka, koperek ). Ziemniaki z koperkiem - 100g, indyk w śmietanie (filet z indyka (90g), marchew, pietruszka, por, seler, masło, szpinak liście, śmietana 10%, natka, papryka wędzona, sól, zioła), mix sałat, pomidor, ananas, cebula, sos winegret - 70g, mięta z cytryną - 200ml.
podwieczorek - Ciasto z owocami - wyrób własny (jajka, mąka, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, borówka, wiśnia, brzoskwinia) -100g, kakao - 200ml.
Piątek:
śniadanie - Chleb żytni z dynią, masło, sałata, serek bieluch z rzodkiewką - 20g, papryka czerwona - 40g, herbata malinowa/kawa inka - 200ml.
obiad - Zupa z czerwonej soczewicy - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, soczewica czerwona, cebula, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek). Kasza pęczak - 40g suchego, ryba w chrupiącej panierce (ryba miruna (90g), jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, płatki kukurydziane, sól, zioła), puree z groszku (masło, zioła) - 70g,lemoniada (woda, cytryna, limonka, miód) - 200ml, gruszka - 0,5szt.
podwieczorek - Mus owocowy (arbuz, banan, jabłko, wiśnia, cukier) - 200ml, żurawina, pestki dyni.
Klasy I - VIII:
Poniedziałek:
obiad - Makaron z białym serem i polewą truskawkowo jogurtową - 250g, mięta z cytryną - 200ml.
Wtorek:
obiad - Ziemniaki z koperkiem -150g, pieczony udziec z kurczaka,surówka z zielonego ogórka (ogórek, cebula czerwona, rzodkiewka, ananas, sok z cytryny, majonez, jogurt grecki, koperek, zioła) - 80g, kompot owocowy - 200ml.
Środa:
obiad - Zupa fasolowa - 250ml (żebra wędzone, marchew, pietruszka, por, seler, fasola Jaś, cebula, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek), pieczywo mieszane, jabłko - 0,5szt.
Czwartek:
obiad - Ziemniaki z koperkiem - 150g, indyk w śmietanie (filet z indyka (100g), marchew, pietruszka, por, seler, masło, szpinak liście, śmietana 10%, natka, papryka wędzona, sól, zioła), mix sałat, pomidor, ananas, cebula, sos winegret - 80g, mięta z cytryną - 200ml.
Piątek:
obiad - Kasza pęczak - 40g suchego, ryba w chrupiącej panierce (ryba miruna (100g), jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, płatki kukurydziane, sól, zioła), puree z groszku (masło, zioła) - 80g,lemoniada (woda, cytryna, limonka, miód) - 200ml, gruszka - 0,5szt.