Stołówka szkolna - jadłospis - oddziały przedszkolne i klasy I-VIII

Jadłospis - tydzień od 19.09.2022 do 23.09.2022

Przedszkole:

Poniedziałek -

śniadanie - Chleb pszenny, masło, sałata, polędwica miodowa - 20g, ogórek zielony, pomidor - 40g, rumianek/kawa inka - 200ml.

obiad - Zupa z czerwonej soczewicy - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, soczewica czerwona, cebula, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek). Spagetti z mięsem mielonym, warzywami, sosem pomidorowym i żółtym serem  (makaron spagetti, koncentrat pomidorowy, łopatka wieprzowa, marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, pieczarki, kukurydza, kolorowe papryki, mąka, sól, zioła, ser  żółty ) - 200g, woda z cytryną - 200ml.

podwieczorek - Ryż paraboliczny z musem truskawkowym - (ryż, zmiksowane truskawki , cukier), mięta - 200ml.

 

Wtorek -

śniadanie - Bułka sznytka, masło, sałata, jajko na twardo ze szczypiorkiem - 20g, herbata z cytryną/kakao -200ml.

obiad - Zupa jarzynowa -200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa żółta, zielona, groszek, śmietana 10%, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek). Kasza kus kus - 40g suchego, eskalopki z indyka w sosie paprykowym (pierś z indyka (90g), marchew, pietruszka, por, seler, cebula, mąka, sól, zioła), ogórek kwaszony z marchewką -70g, kompot wiśniowy - 200ml, jabłko - 0,5szt.

podwieczorek - Jogurt naturalny z granolą zbożową i kiwi - 150ml.

 

Środa -

śniadanie - Kasza jaglana na mleku, chleb żytni z dynią, masło, sałata, szynka drobiowa - 20g, ogórek kwaszony, papryka czerwona - 40g, melisa - 200ml.

obiad - Rosół drobiowo - wołowy z makaronem - 200ml (kurczak/wołowe, marchew, pietruszka, por, seler, makaron nitki, cebula, sól, zioła, natka, koperek). Ziemniaki z koperkiem -100g, panierowany kotlet schabowy (schab środkowy (90g), jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, zioła ), mizeria (ogórek zielony, jogurt naturalny, cytryna, sól, zioła) - 70g, kompot owocowy - 200ml.

podwieczorek - Mix owoców  ze słonecznikiem - arbuz, winogrono czerwone, zielone, gruszka, kiwi, słonecznik - 200ml.

 

Czwartek -

śniadanie - Bułka wrocławska, masło, sałata, pasta z wędlin (kiełbasa krakowska, szynka z kurczaka, oliwa z oliwek, sól) - 20g, rzodkiewka, papryka zielona - 40g, herbata owocowa - 200ml.

obiad - Zupa ogórkowa - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, ogórek kwaszony, ziemniaki, śmietana 10%, zioła, sól, natka, koperek).  Kasza pęczak - 40g suchego, gyros  z piersi kurczaka w sosie  koperkowym (pierś z kurczaka (80g), cebula, olej rzepakowy, mąka, koperek, sól, zioła), kapusta pekińska z papryką żółtą, pomidorem i dresingiem czosnkowym - 70g, woda z miętą i miodem - 200ml, śliwka - 1szt.

podwieczorek - Ciasto zebra z cukrem pudrem - wyrób własny (mąka, jajko, cukier, cukier waniliowy, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, olej rzepakowy), mleko - 200ml.

 

Piątek -

śniadanie - Chleb żytni ze słonecznikiem, masło, sałata, ser żółty - 20g, ogórek zielony - 40g, herbata zielona/kawa inka - 200ml.

obiad - Zupa zacierkowa (masło, marchew, pietruszka, por, seler, zacierki, cebula, sól, zioła, natka, koperek). Ziemniaki z koperkiem - 100g, panierowany kotlet rybny - (ryba miruna (60g), jajko, bułka, bułka tarta, cebula, olej rzepakowy, sól, zioła), marchewka z jabłkiem i brzoskwinią - 70g, kompot truskawkowy - 200ml.

podwieczorek - Kisiel owocowy - wyrób własny (wiśnia, truskawka, porzeczka, cukier, mąka ziemniaczana) - 200ml, płatki migdałowe.

 

Klasy I - VIII:

Poniedziałek -

obiad - Spagetti z mięsem mielonym, warzywami, sosem pomidorowym i żółtym serem  (makaron spagetti, koncentrat pomidorowy, łopatka wieprzowa, marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, pieczarki, kukurydza, kolorowe papryki, mąka, sól, zioła, ser  żółty) - 250g, woda z cytryną - 200ml.

 

Wtorek -

obiad - Zupa jarzynowa - 250ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa żółta, zielona, groszek, śmietana 10%, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek), pieczywo mieszane, jabłko - 0,5szt.

 

Środa -

obiad - Ziemniaki z koperkiem -150g, panierowany kotlet schabowy (schab środkowy (100g), jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, zioła), mizeria (ogórek zielony, jogurt naturalny, cytryna, sól, zioła) - 80g, kompot owocowy - 200ml.

 

Czwartek -

obiad - Zupa ogórkowa - 250ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, ogórek kwaszony, ziemniaki, śmietana 10%, zioła, sól, natka, koperek), pieczywo mieszane, śliwka - 1szt

 

Piątek -

obiad - Ziemniaki z koperkiem - 150g, panierowany kotlet rybny - (ryba miruna (70g), jajko, bułka, bułka tarta, cebula, olej rzepakowy, sól, zioła), marchewka z jabłkiem i brzoskwinią - 80g, kompot truskawkowy - 200ml.