Jadłospis
Stołówka szkolna - jadłospis - oddziały przedszkolne i klasy I-VIII
Jadłospis - tydzień od 2.06.2025 do 6.06.2025
Przedszkole:
Poniedziałek:
śniadanie - Chleb żytni ze słonecznikiem, masło, sałata, polędwica sopocka - 20g, ogórek kwaszony, papryka żółta - 40g, melisa - 200ml.
obiad - Zupa pieczarkowa z zacierką - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, pieczarka,zacierki,śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek). Ziemniaki z koperkiem - 100g, kotlet z piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych, (filet z kurczaka (90g), jajka, bułka tarta, płatki kukurydziane, olej rzepakowy, sól, zioła), kapusta pekińska z marchewką, brzoskwinią, pomidorem, rzodkiewką, natką pietruszki, ziołami i oliwą z oliwek - 70g, lemoniada (woda, limonka, cytryna, miód) - 200ml.
podwieczorek - Muffiny waniliowe z rodzynkami i cukrem pudrem- wyrób własny (mąka, mleko, jajka, olej rzepakowy, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, rodzynki) - 1szt, kawa inka - 200ml.
Wtorek:
śniadanie - Chleb żytni z dynią, masło, sałata, szynka drobiowa - 20g, pomidor, papryka zielona - 40g, herbata malinowa - 200ml.
obiad - Zupa ogórkowa - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, ogórek kwaszony,ziemniaki, śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek). Mieszanka ryżowo warzywna - 150g, sztuka mięsa w sosie własnym(schab środkowy (90g), marchew, pietruszka, por, seler, cebula, cukinia, papryka czerwona, mąka, sól, zioła, natka, koperek), kompot truskawkowy - 200ml, jabłko - 0,5szt.
podwieczorek - Bułka wrocławska,masło, serek waniliowy, mięta - 200ml.
Środa:
śniadanie - Bułka kukurydziana, masło, sałata, schab w majeranku - 20g, rzodkiewka, ogórek kwaszony - 40g, herbata zielona - 200ml.
obiad - Zupa krupnik - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, kasza jęczmienna, ziemniaki, cebula,sól, zioła, natka, koperek). Makaron z białym serem i polewą owocowo jogurtową - 200g, herbata z cytryną - 200ml.
podwieczorek - Wafle ryżowe z miodem, maślanka - 200ml..
Czwartek:
śniadanie - Kanapki robione przez dzieci - pieczywo mieszane, masło, sałata, szynka włoska, kiełbasa krakowska z indyka, polędwica sopocka, kabanosy drobiowe - 20g, jajka, serek biały, ser żółty, dżem, warzywa na talerzu - kolorowe papryki - czerwona, zielona, żółta, pomidory, ogórek zielony, ogórek kiszony, rzodkiewka, kiełki - 40g, rumianek - 200ml.
obiad - Zupa z pomarańczowej soczewicy - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, pomarańczowa soczewica, ziemniaki, cebula, sól, zioła, natka, koperek). Kasza jaglana - 40g suchego, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (indyk mielony/szynka wieprzowa (70g), jajka, bułka, kapusta włoska, cebula, czosnek, natka pietruszki, koperek, koncentrat pomidorowy, mąka, sól, zioła), sałata lodowa, ogórek zielony, szczypiorek, ananas, jogurt typu greckiego, cytryna, sól, zioła - 70g,kompot wiśniowy - 200ml.
podwieczorek - Pączek z marmoladą i cukrem pudrem - wyrób własny (mąka pszenna, masło, jajka, mleko, drożdże, cukier, cukier waniliowy, olej rzepakowy), mleko - 200ml.
Piątek:
śniadanie - Zapiekanka z żółtym serem, oregano i ketchupem - 20g, herbata z cytryną - 200ml.
obiad - Zupa krem z białych warzyw z grzankami - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, kalafior, cebula, śmietana 10%, gałka muszkatołowa, imbir, sól, zioła, grzanki). Ziemniaki z koperkiem - 100g,ryba w panierce z otrębów i pestek dyni (ryba miruna (90g), jajka, otręby owsiane, bułka tarta, pestki dyni, olej rzepakowy, sól, zioła), ogórek kwaszony - 70g, kompot owocowy - 200ml.
podwieczorek - Sałatka owocowa z migdałowymi - winogrono czerwone, zielone, gruszka, jabłko, pomarańcza, arbuz, kiwi, płatki migdałowe - 200g.
Klasy I - VIII:
Poniedziałek:
obiad - Ziemniaki z koperkiem - 150g, kotlet z piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych, (filet z kurczaka (100g), jajka, bułka tarta, płatki kukurydziane, olej rzepakowy, sól, zioła), kapusta pekińska z marchewką, brzoskwinią, pomidorem, rzodkiewką, natką pietruszki, ziołami i oliwą z oliwek - 80g, lemoniada (woda, limonka, cytryna, miód) - 200ml.
Wtorek:
obiad - Zupa ogórkowa - 250ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, ogórek kwaszony, ziemniaki, śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek), pieczywo mieszane, jabłko - 0,5szt.
Środa:
obiad - Makaron z białym serem i polewą owocowo jogurtową - 250g, herbata z cytryną - 200ml.
Czwartek:
obiad - Kasza jaglana - 40g suchego, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (indyk mielony/szynka wieprzowa (80g), jajka, bułka, kapusta włoska, cebula, czosnek, natka pietruszki, koperek, koncentrat pomidorowy, mąka, sól, zioła), sałata lodowa, ogórek zielony, szczypiorek, ananas, jogurt typu greckiego, cytryna, sól, zioła - 40g, kompot wiśniowy - 200ml.
Piątek:
obiad - Ziemniaki z koperkiem -150g,ryba w panierce z otrębów i pestek dyni (ryba miruna (100g), jajka, otręby owsiane, bułka tarta, pestki dyni, olej rzepakowy, sól, zioła), ogórek kwaszony - 80g, kompot owocowy - 200ml.