Jadłospis
Stołówka szkolna - jadłospis - oddziały przedszkolne i klasy I-VIII
Jadłospis - tydzień od 15.04.2024 do 19.04.2024
Przedszkole:
Poniedziałek:
śniadanie - Chleb pszenny z makiem, masło, szynka drobiowa - 20g, kolorowe warzywa na talerzu (sałata, papryka zielona, czerwona, żółta, rzodkiewka, pomidor, ogórek zielony, ogórek kiszony) - 40g, rumianek/kakao - 200ml.
obiad - Zupa meksykańska - 200ml (szynka wieprzowa mielona, marchew, pietruszka, por, seler, fasola czerwona, fasola biała, koncentrat pomidorowy, cebula, kukurydza, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek). Zielony makaron - 40g suchego, duszony indyk z pieczarkami (filet z indyka(90g), marchew, pietruszka, por, seler, jogurt naturalny, pieczarka, mąka, sól, zioła, natka, koperek), ogórek kwaszony - 70g, kompot truskawkowy - 200ml, jabłko - 0,5szt.
podwieczorek - Chrupki kukurydziane kręcone - 3szt, Bakuś do kieszonki.
Wtorek:
śniadanie - Kasza manna na mleku, bułka wrocławska, masło, sałata, szynka wiejska - 20g, papryka żółta, pomidor - 40g, herbata malinowa - 200ml.
obiad - Zupa krem z marchewki z groszkiem ptysiowym - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, groszek ptysiowy, sól, zioła, natka, koperek). Ziemniaki z koperkiem - 100g,panierowany kotlet schabowy(schab środkowy (90g), jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, sól zioła), mizeria (ogórek zielony, jogurt naturalny, sól, zioła) - 70g, mięta z cytryną i miodem - 200ml.
podwieczorek - owoce na talerzu - banan, kiwi, mandarynka, winogrona czerwone, zielone, arbuz, migdały - 150g.
Środa:
śniadanie - Kanapki robione przez dzieci - pieczywo mieszane, masło, sałata, szynka włoska, kiełbasa krakowska z indyka, polędwica sopocka, kabanosy drobiowe - 20g, jajka, serek biały, ser żółty, dżem, warzywa na talerzu - kolorowe papryki - czerwona, zielona, żółta, pomidory, ogórek zielony, ogórek kiszony, rzodkiewka, kiełki - 40g, herbata zielona - 200ml.
obiad - Zupa jarzynowa - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, groszek, fasolka szparagowa żółta, zielona, kalafior,śmietana 10%, ziemniaki,sól, zioła, natka, koperek). Ryż paraboliczny - 40g suchego, kurczak z brokułami w sosie musztardowym (filet z kurczaka (90g), marchew, pietruszka, por, seler, cebula, brokuł, olej rzepakowy, musztarda, miód, sól, zioła, natka), sałata lodowa, ananas, pomidor, ser feta, cebula, zioła - 70g, kompot wiśniowy - 200ml.
podwieczorek - Galaretka agrestowa - 200ml, marchewka.
Czwartek:
śniadanie - Chleb żytni z dynią, masło, serek śmietankowy bieluch - 20g, szczypiorek, kiełki - 40g, melisa - 200ml.
obiad - Zupa pieczarkowa z łazankami - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, tarte pieczarki, makaron łazanki, śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek). Ziemniaki z koperkiem -100g,ryba w chrupiącej panierce (ryba miruna (90g), jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, zioła), surówka z kiszonej kapusty z marchewką) i jabłkiem - 70g,kompot owocowy - 200ml.
podwieczorek - Ciasto drożdżowe z rodzynkami - wyrób własny (jajka, mleko, mąka pszenna, masło, drożdże, cukier, cukier waniliowy), kawa inka - 200ml.
Piątek:
śniadanie - Bułka sznytka, masło,sałata,ser żółty - 20g, rzodkiewka, ogórek zielony - 40g, herbata z cytryną/kakao - 200ml.
obiad - Barszcz czerwony z ziemniakami - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, zakwas buraczany, cytryna, tarte buraki, ziemniaki,śmietana 10%,sól, zioła, natka, koperek). Placuszki jogurtowe z borówkami - 3szt (mąka pszenna, jajka, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, jogurt naturalny, borówki),rumianek - 200ml, gruszka - 0,5szt.
podwieczorek - Chleb razowy, masło, sałata,pasta z pomarańczowej soczewicy i awokado (soczewica, cebula, cytryna, oliwa z oliwek, sól, zioła, natka) - 20g, papryka czerwona, ogórek kwaszony - 40g, herbata dzika róża - 200ml.
Klasy I - VIII:
Poniedziałek:
obiad - Zupa meksykańska - 250ml (szynka wieprzowa mielona, marchew, pietruszka, por, seler, fasola czerwona, fasola biała, koncentrat pomidorowy, cebula, kukurydza, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek), pieczywo mieszane, jabłko - 0,5szt.
Wtorek:
obiad - Ziemniaki z koperkiem - 150g,panierowany kotlet schabowy (schab środkowy (100g), jajka,bułka tarta, olej rzepakowy, sól zioła), mizeria (ogórek zielony, jogurt naturalny, sól, zioła) - 80g, mięta z cytryną i miodem - 200ml.
Środa:
obiad - Ryż paraboliczny - 40g suchego, kurczak z brokułami w sosie musztardowym (filet z kurczaka (100g), marchew, pietruszka, por, seler, cebula, brokuł, olej rzepakowy, musztarda, miód, sól, zioła, natka), sałata lodowa, ananas, pomidor, ser feta, cebula, zioła - 80g, kompot wiśniowy - 200ml.
Czwartek:
obiad - Ziemniaki z koperkiem - 150g,ryba w chrupiącej panierce (ryba miruna (100g), jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, zioła), surówka z kiszonej kapusty z marchewką) i jabłkiem - 80g,kompot owocowy - 200ml.
Piątek:
obiad - Barszcz czerwony z ziemniakami - 250ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, zakwas buraczany, cytryna, tarte buraki, ziemniaki, śmietana 10%, sól, zioła, natka, koperek), pieczywo mieszane, gruszka - 0,5szt.