Jadłospis
Stołówka szkolna - jadłospis - oddziały przedszkolne i klasy I-VIII
Jadłospis - tydzień od 20.03.2023 do 24.03.2023
Przedszkole:
Poniedziałek -
śniadanie - Chleb żytni z dynią, masło, sałata, pasta z wędlin (szynka wiejska, indyk gotowany, sól, oliwa z oliwek) - 20g, ogórek kwaszony, papryka czerwona - 40g, rumianek - 200ml.
obiad - Zupa żurek - 200ml (kiełbasa drobiowa, marchew, pietruszka, por, seler, żurek naturalny, chrzan, ziemniaki, śmietana 10%, zioła, sól, natka, koperek). Makaron ze szpinakiem, indykiem, czosnkiem i z serem feta (makaron świderki, szpinak, ser feta, filet z indyka (90g), zioła, sól, czosnek, cukinia), lemoniada (woda, limonka, cytryna, miód) - 200ml, jabłko - 0,5szt.
podwieczorek - Maślanka naturalna - 150ml, pestki dyni.
Wtorek -
śniadanie - Bułka wrocławska, masło, twarożek z rzodkiewką i jogurtem naturalnym - 20g, herbata malinowa - 200ml.
obiad - Zupa koperkowa - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, śmietana 10%, zioła, sól, natka, koperek). Kasza bulgur - 40g suchego, eskalopki wieprzowe w sosie jogurtowo - ziołowym(schab środkowy (90g), marchew, pietruszka, por, seler, cebula, jogurt naturalny, chrzan, sól, zioła), czerwona kapusta z jabłkiem i ziołami - 70g, kompot truskawkowy-200ml.
podwieczorek - Muffiny waniliowe z rodzynkami i cukrem pudrem - wyrób własny (mąka,mleko, jajka, olej rzepakowy, rodzynki, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy) - 1szt, herbata zielona - 200ml.
Środa -
śniadanie - Musli na mleku, chleb razowy, masło, sałata, polędwica miodowa - 20g, ogórek zielony, papryka żółta - 40g, melisa - 200ml.
obiad - Zupa krem z zielonych warzyw z pestkami słonecznika - 200ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, brokuł, fasolka szparagowa, groszek zielony, sól, zioła, natka, koperek). Ziemniaki z koperkiem - 100g, pieczony udziec z kurczaka,buraczki zasmażane (masło, mąka, cytryna, sól, zioła) - 70g, kompot owocowy - 200ml.
podwieczorek - Kisiel owocowy - wyrób własny (wiśnia, truskawka, porzeczka, cukier, mąka ziemniaczana) - 200ml, płatki migdałowe
Czwartek -
śniadanie - Chleb żytni ze słonecznikiem, masło, sałata, ser żółty - 20g, kiełki, rzodkiewka - 40g, herbata z cytryną - 200ml.
obiad - upa kalafiorowa - 200ml (kurczak, marchew, pietruszka, por, seler, kalafior,śmietana 10%,ziemniaki, zioła, sól, natka, koperek). Kasza gryczana - 40g suchego, kulki mięsne w sosie koperkowym (wołowe/filet z kurczaka (60g), jajka, bułka, cebula, marchew, pietruszka, por, seler, olej rzepakowy, mąka, sól, zioła),kapusta pekińska, marchewka, ogórek zielony, brzoskwinia, pestki dyni, natka, sól, zioła - 70g, mięta - 200ml.
podwieczorek - Kakaowe ciasto z wiśniami - wyrób własny (mąka pszenna, jajka, mleko, kakao, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, wiśnie) - 100g, mleko - 200ml.
Piątek -
śniadanie - Chleb pszenny, masło, pasta jajeczna z majonezem i szczypiorkiem - 20g, mięta/kakao - 200ml.
obiad - zupa zacierkowa - 200ml ( masło, marchew, pietruszka, por, seler, zacierki, cebula, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek). Ryż paraboliczny - 40g suchego,ryba w chrupiącej panierce (ryba miruna (90g), jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, płatki owsiane, sól, zioła), puree z zielonego groszku (masło, cytryna, zioła) - 70g, kompot wiśniowy - 200ml, banan - 0,5szt.
podwieczorek - Mus jabłkowy - 200ml, gorzka czekolada.
Klasy I - VIII:
Poniedziałek -
obiad - Zupa żurek - 250ml (kiełbasa drobiowa, marchew, pietruszka, por, seler, żurek naturalny, chrzan, ziemniaki,śmietana 10%, zioła, sól, natka, koperek), pieczywo mieszane, jabłko - 0,5szt.
Wtorek -
obiad - Kasza bulgur - 40g suchego,eskalopki wieprzowe w sosie jogurtowo - ziołowym (schab środkowy (100g), marchew, pietruszka, por, seler, cebula, jogurt naturalny, chrzan, sól, zioła), czerwona kapusta z jabłkiem i ziołami - 80g, kompot truskawkowy - 200ml.
Środa -
obiad - Ziemniaki z koperkiem -150g, pieczony udziec z kurczaka,buraczki zasmażane (masło, mąka, cytryna, sól, zioła) - 80g, kompot owocowy - 200ml.
Czwartek -
obiad - Kasza gryczana - 40g suchego, kulki mięsne w sosie koperkowym (wołowe/filet z kurczaka (70g), jajka, bułka, cebula, marchew, pietruszka, por, seler, olej rzepakowy, mąka, sól, zioła), kapusta pekińska, marchewka, ogórek zielony, brzoskwinia, pestki dyni, natka, sól, zioła - 80g, mięta - 200ml.
Piątek -
obiad - Zupa zacierkowa - 250ml (masło, marchew, pietruszka, por, seler, zacierki, cebula, ziemniaki, sól, zioła, natka, koperek), pieczywo mieszane, banan - 0,5szt.